Followers

Thursday, October 9, 2008

mari mewarna...

Okey hari ni plak aku nak ajar skitla.. cara ni korang boleh buat objek yang korang nak sahaja diwarnakan.. aku pun belajar ikut buku..ini pun sumbangan dari saudara Jiey kita..thanks to him..

1.Mula-mula korang buka dulu gambar ape yang korang nak edit tu.. kalau aku, guna gambar ni..



2.Pas korang dah buka gambar yang nak edit tu, korang tekan (CTRL + A) untuk meng'select'kan keseluruhan gambar korang tadi, pastu korang tekan (CTRL + C) untuk meng'copy'kannye, dan tekan plak (CTRL + V) untuk men'duplicate'kannye.. nanti korang akan ader layer "Background" dan "Layer 1" macam hasil yang aku dapat kat gambar bawah ni..



3.Okey, pastu korang kena adjust skit gambar kat "Layer 1" tu bagi hitam/putih, cara senang tekan (SHIFT + CTRL + U).. pastu korang kena letak layer mask kat "Layer 1" supaya korang boleh warnakan part mane yang korang nak.. kat maner nak taruk layer mask kat "Layer 1", korang kene klik kat arrow yang tunjuk kat panel tu, cam gambar kat bawah nie..



4.Pastikan warna kaler korang default@hitam/putih, senang citer tekan jer (press D), pastu pegi kat brush tool amik brush yang bersesuaian, pastu korang terus jer warnakan kat objek yang nak diwarnakan tu.. nanti dapat hasil camni..




5.Kalau korang tengok, ader part terlebih keluar.. jadi kalau korang nak touch-up skit.. korang cari brush yang kecil skit dari korang gune tadi dan terbalikkan default kaler korang jadi putih/hitam.. pastu brush balik part yang korang taknak tu..nanti akan jadi camni..



6.Pastu korang boleh buat macam-macam, ni contoh lain yang aku buat tuk korang.. aku harap korang paham tutorial ni.. kalau tak paham tanye jer aku, jangan segan-segan..

<

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...