Followers

Friday, December 30, 2011

Sekitar 2011




Salam readers, 2011 hampir melabuhkan tirainya...ingat lagi tak post i yg dulu pasal 2010??kalau tak ingat ni dia..


"salam readers, esok dah masuk tahun 2011 kan...apepun hari ni cuti...suka3...hehe...sepanjang tahun 2010 ni sebenarnya bagi i, adalah tahun yang cukup pahit untuk i...tapi ade juga manisnya..apepun biar i ceritakan serba sedikit rentetan kenangan di tahun 2010..."

- bulan 3 ditukarkan tempat kerja atas alasan yang tidak munasabah langsung...
- susah payah mencari rumah sewa di seremban
- sakit hati dengan jiran sebelah sebab selalu nak lebih2 parking
- jadi sebahagian orang penting SUKMA di Melaka
- di tuduh dengan satu kenyataan yang tidak dapat dilupakan
- ditukarkan sekali lagi ke jelebu atas alasan yang tidak munasabah bulan 9
- mempunyai staf yang bermasalah yang macam bagus...
- kakak berkahwin
- tak payah menyewa lagi kat seremban..
- beli motor baru untuk memudahkan ke tempat kerja
- akhirnya dapat juga menjelajah semua negeri di semenanjung...
- berjaya turunkan berat badan sebanyak 10 kg...
masa gemuk.....

kurus sikit kan...haha

 dan sekarang macam ni!!

oke..itulah sebahagian kenangan tahun 2010..sungguh sakit sebenarnya, tapi hidup ini perlu diteruskan..i cuba untuk jadi yang terbaik..untuk jadi kuat...dan tahun 2011 kalau boleh i dah tak nak bergantung pada orang lain.insyaallah i akan cuba buat yang terbaik. doakan i eh...i betul2 rasa sakit tahun ni ni....tahun 2011 banyak benda i perlu buat untuk jadi yang terbaik...insyallah....


baiklah..yang atas tu untuk 2010 kan..yang ni pulak untuk 2011

BERJAYA...


  • berat badan turun menjadi 68 kg berbanding tahun sebelumnya..maksudnya daripada 85kg jadi 68..wah sangat memberangsangkan..17 kg hilang...
  • mula berjogging di taman rekreasi..haha..tak sangka akan buat benda ni..
  • membeli motor LC baru untuk memudahkan ke tempat kerja..
  • laptop dah tak de sebab jual kat my Sis
  • My sis masuk UITM- asasi Law katanya..
  • yang bestnya My sis pregnant..2 orang la tu
  • i dapat 2 orang anak buah dalam tahun ni.
  • i start sambung belajar balik...Mass Comm kot..haha
  • mencintai dan dicintai...haha..eh masuk jugak ke
  • Pc lak buat hal...tengah repair la ni...
  • hutang keliling pinggang..tak bayar2 lagi..haha..akan settlekan bulan 1 tahun 2012 ok..
  • kerjaya semakin baik..alhamdulillah..
  • dapat jugak bercuti kat Langkawi bersama BFF..best giler kot..
  • dapat naik Flight pertama kali walaupun dalam negara je kan..
  • dapat renovate bilik jadi cantik.part ni paling best sekali sebab akhirnya dapat jugak bilik idaman!!
  • berjaya tempah baju dan seluar jugak..kot sekali..tahun depan pun nak wat lagi la.

GAGAL...

  • Suka ponteng solat especially subuh..ala..akan improve next year
  • suka membazir..bila shopping je mesti nak beli baju ke seluar ke
  • tak berjaya kurangkan berat badan sampai 60kg..
  • suka sangat beli contact lense padahal bukan pakai sangat pun..
  • suka beli spec sampai 3 sekali setahun..haha...
  • suka sangat tak kemas almari baju..baju bersepah2...
  • mengaji tiap2 hari pun tak sempat, tapi tgk tv sempat je pulak kan..
  • lagu stacy- kisah dongeng tak dapat masuk Final AJL..:(
  • suka sangat menggedik beli hp baru padahal hp lama masih elok lagi...

so AZAM baru i adalah

  • beli hp BB dan juga iPhone
  • bayar hutang orang secepat mungkin
  • nak simpan RM1200 setahun
  • pergi kerja naik motor je, tak mahu naik kereta walaupun hujan lebat!!haha
  • simpan duit syiling sampai 10 tabung..hehe
  • nak kulit muka jadi putih dan licin
  • berjimat sikit, jangan nak membazir
  • nak pergi umrah bersama mama
  • solat lima waktu penuh!!
  • belanja mama makan kat hotel 5 bintang..
  • belikan hadiah kat semua adik beradik..
  • nak pasang aircond kat bilik..
  • nak cat rumah jadi cantik...
  • nak dapat dean list katanya..haha

ok lah korang..tu antara apa yang i dapat dan apa yang i gagal buat..i harap untuk 2012 i berjaya untuk buat semua azam2 i tu..doakan i k..bye...sayonara 2011...say hi to 2012...:)

Tuesday, December 20, 2011

Sayang, i love u..

Salam readers, i ni bukan lah hantu gajet..maksudnya bila ade gajet terbaru kat pasaran sibuklah nak jugak..mungkin disebabkan faktor kewangan kot i jadi macam tu..tipu lah kalau cakap i ni x mahu kan gajet sedemikian rupa kan..hehe..untuk makluman, dah macam surat rasmi pulak entri aku ni haa..,hahaha..kali pertama aku ade gajet ialah 



ni masa tahun 2002..katanya..beli dengan harga RM400 tau..masa tu bangga lah sebab kawan-kawan lain tak de lagi..masa tu boleh compose ringtone sendiri lagi..jangan jeles..bila ada lagu baru je mula lah melilau cari code dia tu...dah tu pergi lah menekan-nekan kan..contohnya 4#2 1#1..hahaha..tapi itu yang terbaik masa tu..baling anjing pun masih elok lagi...tapi masa tu topup dia mahal..RM50..memang tak lah kan nak topup banyak kali...


lepas tu korang advance sikit katanya..Nokia 3200 katanya...masa tu baru masuk UPM katanya..ok lah tu kan..masa ni ringtone dia ala2 poliponik gitu kan..bukan hidroponik uols...pastu dah start bosan katanya..
dah pandai dah g The Mines g beli hp sendiri...iaitu 


C390 katanya..yang penting x de kamera oke..tapi ringtone bertambah baik lah..true tones katanya...tapi yang tak bestnya hp ni hilang masa g lawatan sambil belajar kat Penang..bulan puasa lagi...pastu i pun beli hp 

C261 katanya..yang ni ada kamera ok..tapi VGA kot..kalau pencahayaan terang ok lah jugak kan..ni tidak..kalau kau dalam gelap jawabnya kau kena bukak lampu, tak pun kau kene suluh kat kamera tu..pastu i beli kamera pulak iaitu..

camera grand vision katanya..sanggup naik bas semata-mata nak beli kamera ni..5 in 1 katanya..rupanya haram jadah kamera ni..dah lah tak terang, sangat buruk..bateri 2A katanya..

pastu i beli ipod taw..ala2 i je yang ade masa tu..banggalah sekejap..yang penting penuh lah dengan lagu2 yang ada..lagu lama lagu baru..sibuklah g library bukan nak study, tapi sibuk download lagu2 yang ade kat  malaysia..haha

dan jugak sebuah handycam yang lepas pakai 3 tahun dah rosak..





lepas tu sambung Degree lak...dah tu masa dapat biasiswa tu terus beli nih..haha...
Sony W200 lak..masa ni kamera ade, mp3 ade, semua ada..canggih la jugak kan...siap walkman lagi tuh...pastu lepas dapat biasiswa JPA terus melangkah ke hadapan gitu kan...masa tu laptop pun dah ada... 


laptop twinhead lagi tu...haha..


canggih la jugak masa tu..masa ni tahun 2008 macam tu...tapi setahun je pakai dah rosak..penat je beli..ori pulak tu..dah la RM1000..huh...menyesal beli..dek menyesal tu terus beli hp yang ni pulak...lepas tu i kerja i terus beli hp ni pulak....


CSL Blueberry katanya...ala2 BB gitu kan..alhamdulillah sejak 2009 sampai tahun ni ok jek..tapi dah rosak dah baru2 ni...choi kan...

pastu gedik pulak beli 
yang ni pun sekejap je hayat dia..haha..

bila dah stabil sikit mulalah nak beli yang canggih lagi kan..masa tu tahun 2010 katanya...terus beli 
SAMSUNG OMNIA 2

haa...masa ni memang suka sangat hp ni..kira latest la di pasaran..memang best kamera paling i suka...cantik je amek gambar...setahun je pakai keluar pulak android..sakit hati betullah...dek kecewa i pun bagi kat adik i hp ni dan terus beli hp....lagi satu i beli laptop baru jugak iaitu...

dan juga kamera..



yang ni paling mampu i beli..haha...android yang penting oke..malas dah nak fikir nak beli yang latest lagi..pakai kejap je ade je yang baru..memang tersentap...murah2 pun murah kan...semua ade la..cuma kamera je x best...dan yang paling latest menatang ni..mahal tau i beli nih..




Kesimpulannya, banyak giler kot duit dihabiskan untuk membeli gajet2 tersebut..kau mampu..haha..lepas ni teringin nak beli Iphone dengan Blackberry..tapi ramai je yang tak setuju..kata mereka i ni tak pandai jaga barang..apepun i pun sebenarnya malas nak beli gajet2 lagi.niat di hati tu memang nak beli..tapi i ni bukan ade orang sponsor kan..so bersyukur je lah dengan apa yang ada.kalau boleh tak payah nak tunjuk-tunjuk sangat lah yang i ni kaya, padahal tidak kan..hehe...mak kata bersyukur dengan apa yang ada.beli tu ikut kemampuan.beli tu sebab kehendak ke keperluan..harap-harap i dengar lah nasihat mak i tu kan..Daripada banyak-banyak gajet yang i pernah beli setakat ni cuma ade satu je yang hilang disebabkan cuai..Alhamdulillah...hehe..

Perkahwinan gay Melayu di Dublin - Pelajar Perubatan Tajaan Petronas

Salam readers, i rasa dah banyak entri pasal cerita ni kan.. i bukan apa, i tak tahulah kenapa orang lain sibuk nak tanya i pasal hal ni..i bukan pun ada kaitan dengan dia pun..benci lah korang ni..kalau nak tahu pasal dia tengok je lah berita, tak pun baca paper kan..tak payah nak susah2 tanya i..rimas..bukan i pun yang kahwin..btw i tahu la serba sedikit, tapi tak perlu tanya i macam lah i ni terlibat..rimas tau..huhu..bye lah korang...

Wednesday, December 14, 2011

Ombak Rindu...





Salam Readers, Apa khabar hari ni..sebenarnya i nak cerita pasal filem ombak rindu yang hangat diperkatakan sekarang ni..tapi i tak tengok lagi.bukan niat nak memboikot ke ape..tapi tak sempat katanya..tu la dia, nak tengok, kerja pulak.nak pergi weekend malas pulak sebab Seremban tu jauh sangat lah!!hehe..Apepun i akan tengok jugak nanti...dah la i minat gila kat Aaron Aziz tu kan...hehe...apepun i suka sangat lagu yang Hafiz dengan Adira tu nyanyi..touching giler kot..setiap hari mesti nak dengar.dengar-dengarnya 4 hari tayangan 4 juta..wah..kaya giler kot.kalau i lah dapat 4 juta tu ape lagi shopping je la kejenya kan..haha..400 pun susah nak dapat, inikan 4 juta katanya...haha..apepun i nak uols hayati lirik lagu ni..sangat kene dengan jiwa i taw..bye korang..
Tuhan tolong lembutkan hati dia
Untuk terima ku seadanya
Kerna ku tak sanggup
Kerna ku tak mampu
Hidup tanpa dia di sisi ku
Tuhan aku tahu banyak dosa ku
Hanya ingat Kamu kala duka ku
Namun hanya Kamu yang mampu membuka
Pintu hatinya untuk cintaku
Malam kau bawalah rinduku
Untuk dirinya yang jauh dari ku
Agar dia tidak kesepian
Selalu rasa ada cinta agung
Hujan bawa air mata ku
Yang mengalir membasuh luka ku
Agar dia tahu ku terseksa
Tanpa cinta dia di hatiku
Hanya mampu terserah
Moga cahaya di penanti
Tuhan tolong lembutkan hati dia
Untuk terima ku seadanya
Kerna ku tak sanggup
Kerna ku tak mampu
Hidup tanpa dia di sisi ku

Monday, December 12, 2011

Periksa kau punya dulu la...




Hai readers..i nak cerita sikit pasal periksa2 ni..yg penting bukan exam ok..hehe..ni pasal periksa atau lebih dikenali sebagai audit..menyampah betul kan bila kesalahan tu diletakkan di bahu kita sedangkan kita tak pernah wujud pun masa zaman tu berlaku..tapi apa yang berlaku i yang telah ditegur oleh pihak audit uols..menyampah sangat2 bila i yang kene jawab semua teguran tu.kalau sikit2 tak pe..ni banyak giler..dah tu orang yang bertanggungjawab boleh pulak menghilangkan diri.Choi!!benci sangat..tapi apakan daya terpaksa je lah buat semua tu.i doakan orang yang buat tu mati katak je..kuangaja betul.menyusahkan hidup aku jek..ok..Bai!!

Thursday, December 8, 2011

saya suka hisap...

Salam Readers, ye memang i tak nafikan i suka hisap..hisap choki2 taw..tapi yang paling i sentap semalam ade orang tu bagi choki2 sebundle taw..haha...i tanye dia kenapa bagi sebundle, dia ckp i suka hisap dan gigit choki2 tu sampai hancur plastik choki2 tu..sentap kan..so dia cakap dia pun bagi la banyak2..haha..so sweet kan..apepun i nak berterima kasih kat orang tu sebab dia bagi choki2 tu..hehe...thanks awak...


Thursday, November 24, 2011

Kecoh lak ai...

Salam readers..Panas!uols nak tau tak yang rupanya di kawasan kejiranan i ade paparazi uols..tak sangka pulak kan makcik2 kat rumah i tu advance kan..apepun ceritanya macam ni, i dah tak tahan sgt kene intai dengan mak cik TET. x boleh mention nama atau huruf. sebab nanti ade org sampaikan..hehe..ade ke patut minggu lepas i ade la post satu status yang berbunyi " kepada Mak Cik S dan Pak Cik D sudah2 la mengintai orang tu..bla2..."pastu uols nak tau ade pulak yang terbaca status i tu langsung terus bagitau mak cik2 tu. dah tu satu kampung tau yang i ni bergosip pasal jiran i..ye la i tak tahan sgt dengan perangai dia.sibuk sgt nak tahu hal orang.kucing aku beranak pon ko nak amek tau..siap ade tambahan yang i ni nak beli kereta warna kuning.motifnya aku nak beli kete sedangkan aku dah ade kete.Choi taw!! tu la gedik sangat update status kat FB, kan dah tersebar..haha..apepun pas ni i kene la berhati2 dalam mengupdatekan status i tu..

p/s : sian kat kawan i sebab bercerai kerana FB.jangan la main2 dgn penangan FB ni..:(

Dah Berhabuk Kot...

Salam readers, sejak dua menjak ni i bz giler kot..mane taknya dengan study lagi, dengan keje lagi..x menang tangan kot dibuatnya..dah tu blog i ni bermasalah pulak..bila nak post entri baru je dia hang..hari ni tetiba boleh pulak..so i terpaksa ambik kesempatan ini untuk menulis sedikit entri pada hari ini..panjang giler kot mukadimah dia kan..haha..apepun i nak uols terus stay dengan blog i ni k..update nanti i akan teruskan oke..apepun i nak ucapkan terima kasih kat seseorang tu sebab sibuk tanya bila i nak update blog.i tau dia baca blog i..tetiba je malu pulak kan..

Friday, October 14, 2011

salah ke kalau pakai??




Salam readers, i nak cerita pasal CONTACT LENSE..sebelum i nak cerita i kene bagitau korang yang kat luar kotak contact lense tu tak tertulis ok lelaki dilarang pakai...tak de kan..haha...so i pun pakai la..bermula tahun 2006 i dah start pakai..i ni jenis yang tak suka pakai spek..kalau pakai spek rasa macam skema sgt..haha..rasa ade benda je mengganggu kat mata...tapi baru2 ni i i cek power mata dah naik 200...dulu2 100 lebih je..so untuk mudah memang la pakai spek je senang...terus pakai je kan..tapi kalau nak pakai lense kene la jaga kebersihan tu..mesti selalu jaga lense dan pastikan solution yang kita pakai tu sesuai dengan mata kita. buat masa sekarang i pakai contact lense putih, grey dan jugak coklat.takkan nak pakai pink pulak..kang nanti ade yg salah faham.ala kalau kat luar negara tu ade je yang mata biru, x de pulak yang nak kecoh cakap lelaki tu jambu kan..haha..so bagi i dia adalah subjektif.untuk menutup mulut orang, memang lah tak boleh kan.tapi i selesa dengan cara i sekarang.Ade aku kisah..kau ade??haha..tapi ade juga hari yang sengal di mana kemalasan untuk pakai lense tu i pakai je la spek.kadang2 tak pakai2 pun sebab malas.hehe..setakat ni x la rabun sgt..power pun rendah lagi tu kan...tapi i tertarik dengan satu artikel persoalan ini...

Soal: Apakah hukum memakai kanta sentuh yang berwarna terutamanya bagi wanita?

Jawab:

Di sini kami suka untuk memetik fatwa dari Syeikh 'Atiyyah Saqr, bekas ketua Lajnah Fatwa al-Azhar:

"Saya fikir apabila seorang lelaki menggunakan kanta sentuh, mereka akan menggunakannya untuk tujuan perubatan. Maka tiada sebarang masalah mengenai hukum dalam perkara ini kerana kanta sentuh juga berfungsi seperti kaca mata. Apa jua hukum yang jatuh pada kaum lelaki (mengenai hukum kanta sentuh) maka hukumnya begitu juga pada kaum wanita. Walau bagaimanapun, apabila seorang wanita itu menggunakan kanta sentuh untuk tujuan memperlihatkan kecantikan dan menarik perhatian lelaki, maka ia adalah dilarang. Ia merupakan tabiat sesetengah remaja perempuan pada hari ini yang memakai kanta sentuh yang berwarna-warni dan memilih warna hijau untuk menarik perhatian and penampilan diri. Jadi, hukum di sini berdasarkan niat dan tujuan seseorang. Jika tujuan seseorang wanita itu adalah untuk menarik perhatian dan berunsur penipuan. Dalam hal yang demikian, memakai kanta sentuh berwarna adalah dilarang."

Syeikh Ahmad Kutty, Imam dan Pengarah Agama di Pusat Islam Toronto, berkata: "Syariah meliputi maslahah manusia melalui 3 bahagian,
-dharuriyat (tidak dapat hidup tanpanya),
-hajiyyat (keperluan) dan
-tahsiniyat (untuk memperelokkan).

Hukum-hakam syariah bertujuan untuk merealisasikan kehidupan manusia berdasarkan masalih ini. Mengenai hal memakai kanta sentuh berwarna bagi wanita, saya suka untuk mengajukan soalan ini: Adakah ia termasuk salah satu daripada 3 bahagian masalih itu tadi? Saya tidak dapat katakan ia dharuriyat, hajiyyat atau tahsiniyat. Maka saya tertanya-tanya mengapakah mereka perlu melakukan sedemikian rupa? Kosmetik moden zaman ini banyak bertujuan untuk mengubah ciptaan Allah pada manusia seperti mengubah warna mata. Allah telah mengurniakan kecantikan kepada wanita dan dia dapat berhias dan mempercantikkan diri di hadapan suami tanpa perlu melampaui batas atau melakukan sesuatu yang dianggap jelik di sisi syariah. Saya tidak kata memakai kanta sentuh berwarna ini adalah haram kerana ia tidak melibatkan sesuatu yang mengakibatkan warna mata itu berubah selama-lamanya. Tetapi saya dapat klasifikasikan ia sebagai berlebih-lebihan dalam memperindahkan diri yang mana ia tidak dianjurkan dalam Islam. Islam adalah satu agama yang menganjurkan kesederhanaan tidak menggalakkan perkara sedemikian rupa.

Syeikh Saleh Munajjid, seorang pensyarah dari Saudi, pula berkata: "Terdapat 2 jenis kanta sentuh:
1) Kanta sentuh ophthalmic : Digunakan untuk memulihkan penglihatan. Tidak mengapa menggunakan kanta sentuh ini dengan mendapat nasihat dari pakar.
2) Kanta sentuh berwarna : Ia dihukumkan sebagai bertabarruj (berhias). Jika dia memakainya untuk suami, maka tidak mengapa. Jika dia memakai untuk orang lain melihatnya, maka tidak boleh berlaku sebarang fitnah atau menarik perhatian orang. Ia juga tidak boleh membahayakan si pemakai dan tiada unsur-unsur penipuan. 

Waallahualam.

p/s: sumpah i pakai contact lense sebab rabun dan tak suka pakai spek..bukan untuk berhias taw..hehe

Thursday, October 13, 2011

Buat Panas hati je...



Salam readers, sori lambat update..bz sikit dengan kerja, kelas, assignment dan macam-macam lagi...rasa dah tertahan rasanya..hehe..apepun i nak cerita sikap pemandu di Malaysia ni..bukan kat malaysia lah..i bagi contoh kat kawasan tempat kediaman i ni je..yang bawak laju macam pelesit tu ramai la jugak..tapi ade yang bawak macam kura-kura tu..memang bakar darah betul..yes, memanglah i mengaku kawasan i  ni kawasan luar bandar, tapi kalau dah bawak 40km/j ape cerita kan..abis yang i ni nak pergi keje takkan nak keluar rumah pukul 5 pagi kot..paling i sentap bila kita sesedap tengah bawak.tetiba ade kereta kuar simpang..memang kurang ajar..tak nampak agaknya kita ni tengah laju kan..so terpaksa la berhenti sebab nak bagi dia masuk simpang tu...macam lah kalau dia masuk tu dia laju..memang x de akal taw..kang eksiden kita jugak yang salah..padahal nak pergi depan tu je..ape salahnya tunggu sekejap...inilah segelintir masalah pemandu kat Negeri Sembilan ni...memang bakar darah..laluan paling tak best sekali dari Kuala Pilah nak ke Seremban.Kalau x de kesabaran dalam hati ni tak tahu lah nak cakap..kalau nak diikutkan hati remaja ni mahu je berhenti pastu lempang sorang2 orang yang buat macam tu..haha...sabar je la..tak dapek den nak nolong..hihi..ok la readers, kang uols menyampah pulak baca entri i yang panjang lebar tu..sebelum i membebel lagi baik i stop..hehe..bye uols..salam sayang..

p/s:Sejak Jalan bukit putus tu dah baru, macam2 eksdien berlaku..bahaya la jalan tu..i pun pernah eksiden kat situ..so sape2 yang lalu jalan tu berhati2 lah..

Saturday, October 8, 2011

All Your Love




credit to The Sun Daily

Hi readers, just want to share about All Your Love album by Dato' Siti Nurhaliza..After 13 super successful Malay albums, sensational singer Siti Nurhaliza is finally making her dream come true and cut her first English album All Your LoveWith Sean Kingston, she did a song titled Remember YouAll Your Love has been in the market since Sept 24 and have sold 3,000 copies so far.She also collaborated with Eddie Schreyer, a master sound engineering known for his work with Lady Gaga, System Of A Down, Kanye West and many other famous singers.All Your Love, distributed by Warner Music Malaysia, is now available in stores. For digital downloads, log onto www.sitidigital.comFeaturing 10 songs, the album will showcase a more diverse Siti Nurhaliza. As for me i like a few song such as All your love, all over again, and remember me..so, get this album ok..:)




Thursday, October 6, 2011

Be strong Amy!!




Hi readers..just to share with you guys about my sad story ..huh..last week i go to my HQ to do something, but one of this person was give me the bad face expression you know..WTH kan..i just asking him what is going on, but he just quiet and gone..and today i go to see him, but the same thing happen again.and i think he is a crazy man kot.so now i dont want to think about it and just want to focus on my career and my study..ok done.pls support me ok..bye..

Thursday, September 22, 2011

Everything in English...





Salam readers, from now on my blog will be written in English ok...hehe..it is because i want to speak English everyday..my course need to me speak in English and all my class is in English too. So i have no choice. very the broken English kan??haha...i don't care.as u understand my words i think i can post my entry  in English..any objection??hehe..So i hope u can enjoy reading my blog even i use the broken english. and i start to buy a NST to improve my grammar especially..hambik ko..hehe..so please support me oke? if i wrong help to correct my pronunciation  or my spelling oke. 

Friday, September 9, 2011

Meriah Suasana Hari Raya..

Salam Readers, mood berblogging sudah kembali menguasai diri ini...so untuk entri kali ini i mahu menceritakan serba sedikit kenangan raya i tahun ini..Tahun ini agak sedih beraya kerana hanya kami berlima je.selalunya ramai sikit.disebabkan kakak i yang ebrkahwin tahun lepas beraya di rumah mertuanya, begitu juga dengan kakak i yang kedua, beraya di Melaka. So tahun ni hanya kami berlima iaitu, Mama, Ida, Fiqah, dan Adik...apepun kami tetap hepi sebab kalau tak percaya tengok la gambar2 kami tu..hehe..







Satu..Dua..Tiga..Empat..Lima..Enam..!!


“Ertinya : Barangsiapa yang berpuasa Ramadhan kemudian mengikutinya dengan enam hari dari bulan Syawal, seolah-olah dia berpuasa sepanjang masa.” (H.R. Muslim)
Bulan Ramadhan telah pun berlalu, namun tidak bermakna kita perlu hentikan kebaikan. Di bulan Syawal ini, Rasulullah memerintahkan bagi sesiapa saja yang ingin mendapatkan pahala agar berpuasa selama 6 hari. Oleh kerana itu, rebutlah peluang untuk berpuasa 6 ni korang...
Ada sorang member ni cakap dengan i, eh puasa 30 hari boleh, takkan 6 hari tak mampu??.hehe..baiklah..tersentap taw...

Thursday, September 8, 2011

This Is My Story

Salam readers, kalau korang tak percaya cuba la tengok video kejayaan i ni...

inilah cerita saya

korang poun boleh buat jugak...mane tau satu hari nanti jadi kenyataan jugak ke kan..hehe




Selamat Hari Raya..

Salam Readers, giler lambat wish selamat hari raya kat korang kan..haha..itu maksudnya i sangat lah sibuk.tapi bukan sibuk beraya ok..sibuk bekerja la..haha..apepun banyak benda yang perlu disetelkan selepas hari raya menjelma ni.tu yang mood nak berblogging tergendala sebentar..haha..apepun i akan cuba untuk membuat entri baru yang lebih menarik dan tentunya pasti membuatkan anda tak sabar menunggu entri seterusnya..erk..gimik ke nih??haha...bye uols!!

Monday, August 22, 2011

Raya dah dekat oi!!

Salam readers, nak cakap ni raya dah dekat..dah siap ke untuk menyambut raya tahun ni..harap uols sentiasa bersederhana dalam menaymabut raya pada kali ni..hehe..tu je pun nak cakap sebab bz sikit buat report..argh.....

Thursday, August 11, 2011

Senduk Amy!!


Salam readers, suprise...amcam terkejut tak (sila tiru gaya eric)..haha...ok e untuk segmen pada pagi ni amy nak ajar uols buat Tom Yam!! erm..mesti sedap kan...hahaha....ok ini adalah tom yam tersebut...


Gambar sekadar hiasan


"Tom Yam merupakan sejenis sup yg terkenal bukan saja dari negara asalnya Thailand tetapi di seluruh dunia. Rasanya masam2 pedas dgn keharuman aroma dari herba yg digunakan seperti serai, daun limau purut, lengkuas, air limau nipis, sos ikan dan sebagainya" jadi mari kita mulakan dengan bahan-bahanya oke.."

BAHAN-BAHAN
  • 1/2 ekor ayam (di potong kecil).kalau tak tahan sangat nak sekor pon x pe
  • 200 g udang (buang kepala sahaja & digoreng sahaja, jangan curi2 makan lak)
  • 200 g daging( pastikan daging tu daging lembu k..)
  • bunga kubis (bukan bunga kertas taw)
  • lobak (potong panjang2)
  • tomato (potong 4)
  • daun limau purut 7 helai
  • serai 4 batang (di potong dan di ketuk)
  • bawang puteh (5 ulas di ketuk)
  • bawang besar (di potong panjang)
  • cili padi (ikut selera pedas masing2)
  • perencah tomyanm bertumis (bukan kiub tom yam)

CARA MEMBUATNYA
  •  tumis perencah tadi bersama bawang puteh dengan sedikit minyak sehingga garing
  •  masukkan ayam dan daging, gaul sehingga sebati.
  •  setelah sebati, biarkan selama 5 minit.
  •  masukkan air secukupnya dan tunggu hingga mendidih
  •  masukkan daun limau, serai dan garam,gula secukup rasa
  •  setelah ayam dan daging sudah masak, masukkan semua bahan yg belum di masukkan lagi..termasuklah udang yang telah di goreng dan tunggu 5 minit terus di hidangkan..
  • pastu dah siap..jangan terus makan pulak sebab kene tunggu waktu berbuka dulu taw..hehe
  • selamat mencuba korang!!
  • ok sehingga berjumpa lagi dalam SENDUK AMY!!awww!!




Wednesday, August 10, 2011

Lepas brekfes, nak tido la pulak...




Salam readers, amacam puasa tak hari ne?ke korang tengah sarapan?? hahah...daripada 10 yang i tanye mesti ade yang tak puasa kan...haha...sedey!!apepun bila tiba puasa je mesti ngantuk kan..bukan i je..kengkawan i semua cakap benda yang sama..kenapa ek?mesti uols nak tau kan daripada i yang bijak bistari kononnya..(padahal google je pun)..haha....


Antara sebab kita megantuk di bulan puasa adalah :


  • dah namanya puasa, harus lah tak boleh makan atau minum, bila dah tak boleh wat benda tu harus la tak tahu ape nak buat, lalu kita pun nak tido je la...
  • lagi satu, kita kan bangun awal sikit sebab nak sahur, tu yang ngantuk je bila siang hari...
  • Selain itu, berkurangnya kadar glukosa dalam darah yang membuat otak tu ingat nak tido jek

Ni i bagi cara-cara untuk hilangkan ngantuk pulak

  • kalau tak tahan sangat ngantuk tu pergi la cuci luka muka, tapi jangan ko minum air secara senyap2 lak...karang pahala x dapat, sakit perut yang dapat..muahaha
  • buat je senaman ringan seperti melompat2 riang, berlari2 anak ke asalakan tidak mengeluarkan peluh secara total atau dengan erti kata lain secara berlebihan.
  • next step korang g la keluar sekejap sambil menghirup udara segar, jangan pulak korang menghirup kopi ke asap ke ape ke..tau la bulan pose ni tak boleh merokok kan..hahaha
  • tak pun apa kata korang menolong sape2 je yang melintas depan mata korang, dah la dapat pahala, pastu boleh hilang ngantuk..jangan pulak korang bergosip dengan mak cik tu ke,kang kurang lak pahala puasa tu..
ok uols...dapat tak apa yang i nak cuba sampaikan ni.hopefully uols boleh la tahan sikit mengantuk tu walaupun i sendiri pon mengantuk ni..hahaha..btw selamat menunaikan ibadah puasa dengan hati yang ikhlas k..jangan nak gedik sangat la ponteng puasa..hehe..bye...

Tuesday, August 9, 2011

Finally....


Salam readers, tempohari i ada post pasal bilik i yang tengah direnovate..hehe..dah siap dah pun..sangat puas hati..mane taknya duit nye sama dengan harga yang puas hatinya pun adoi!!muahaha..apepunnak bagitau uols yang harga bilik ini adalah 3 juta je...eh silap lak...ko ingat ni penthouse ke hape...haha..x de la modal kecik je..yg penting mampu kan...apepun layan gambar sebelum dan selepas k..



 Selepas...

dan juga bilik air....

p/s: dah lama i idamkan bilik macam ni...akhirnya dengan usaha i dapat jugak..alhamdulillah...

Wednesday, August 3, 2011

FAKTA RINGKAS PUASA DI BULAN RAMADHAN PART 1

Allah telah mewajibkan umat Islam melaksanakan ibadah puasa di bulan Ramadhan semenjak bulan Sya’ban tahun 2 Hijrah berikutan turunnya ayat 183 Surah al-Baqarah, yang bermaksud: “Hai orang-orang yang beriman, diwajibkan atas kamu berpuasa sebagaimana diwajibkan ke atas orang-orang sebelum kamu agar kamu bertakwa…”.


Seterusnya Allah menegaskan dalam ayat 185 surah yang sama: “Bulan Ramadhan yang diturunkan al-Quran…”. Ayat tersebut turun tanpa sebab-sebab tertentu, tidak sebagaimana terjadi pada kebanyakan ayat-ayat ahkam (ayat yang berkenaan dengan hukum), yang turun setelah ada peristiwa-peristiwa tertentu yang terjadi pada Nabi SAW atau para sahabat.

Puasa di Bulan Ramadhan Adalah Salah Satu Rukun Islam
Sabda Rasulullah s.a.w.: “Islam didirikan atas 5 perkara, bersyahadah bahwa tiada tuhan selain Allah dan Muhammad adalah utusan-Nya, mendirikan shalat, menunaikan zakat, berpuasa di bulan Ramadhan, dan melaksanakan haji bagi yang mampu.” (Riwayat Bukhari & Muslim)

Maksud Puasa Ramadhan
Puasa dalam bahasa Arab disebut صيام Shiyâm atau صوم Shaûm yang bererti menahan dan tidak bepergian dari satu tempat ke tempat lain. Ibnu Mandzûr, pakar sejarah bahasa Arab mendefinisikan صوم Shaûm sebagai “hal meninggalkan makan, minum, menikah dan berbicara”. Perkataan رمضان berasal dari kata dasar رمض yang bererti “panas” atau “panas yang menyengat”. Ini kerana letaknya bulan Ramadhan pada musim panas yang terik. Jadi, maksud berpuasa di bulan Ramadhan ialah; menahan diri dari makan dan minum serta perkara-perkara yang membatalkan puasa pada bulan Ramadhan (bulan yang panas terik) kerana beribadah kepada Allah bermula dari terbit fajar sehingga terbenam matahari.

Bersahur Itu Berkat
Dari Amr bin ‘Ash r.a., Rasulullah s.a.w. bersabda (yang ertinya): “Pembeza antara puasa kita dengan puasa Ahlul Kitab adalah makan sahur”. (Hadis Riwayat Muslim)
Dari Abdullah bin Al-Harits dari seorang sahabat Rasulullah s.a.w. bahawa aku masuk menemui Nabi s.a.w., ketika itu beliau sedang makan sahur, beliau bersabda yang ertinya: “Sesungguhnya makan sahur adalah barakah yang Allah berikan kepada kalian, maka janganlah kalian tinggalkan”. (Hadis Riwayat Nasa’i dan Ahmad)
Dari Abu Sa’id Al-Khudri r.a, Rasulullah s.a.w bersabda, yang ertinya: “Sahur itu makanan yang barakah, janganlah kalian meninggalkannya walaupun hanya seteguk air, kerana Allah dan malaikat-Nya berselawat kepada orang-orang yang bersahur”.


Tuesday, August 2, 2011

Kenangan Ramadhan...


1 ramadhan 2004

semester satu UPM ....kenangan itu...baru berkenalan dengan room mate...hari itu jugai balik ke rumah sebab final exam habis awal...dari KTM Serdang menaiki tren ke Seremban..masih ingat waktu itu...

1 ramadhan 2005

semester tiga UPM...bersahur bersama mate di bilik 192..masih segar diingatan macam mana nut2 kejutkan kami..tapi kami x bangun...tapi bila An kejutkan...i terus bangun..haha..selepas tu kami digosipkan..hehik

1 ramadhan 2006

semester lima UPM..tahun akhir di UPM...sahur yang penuh dengan gelak tawa...merakamkan video masa bersahur..haha...pertama kali mendapat nama BGV..haha..tu belang juga...dan ramadhan ini juga i terjatuh dari bukit sambil membawa payung dan semua melihatnya ketika hendak membeli juadah berbuka..begitu malu ni....

1 ramadhan 2007

semester pertama bergelar mahasiswa perubatan veterinar UPM...hampir mencapai matlamat...bersahur sorang2...seperti biasa tahun ni...sahur pada awalnya sahaja...

1 ramadhan 2008

semester tiga UPM...bersahur bersama mate...walau makan roti je kami bahagia...ingat lagi betapa malu berbuka bersama mereka...mereka masak i makan je..walaupun diri ini segan...tapi mereka amat baik..i suka kan cara dia..walau tidur i x lena sebab laptop dia tu!!sehari je berbuka sama dia..pastu berbuka di bilik orang lain...ingat lagi kuih tako..membeli juadah dengan menaiki motor MBM 2871...mula menyukai kuih Tako...nasi lemak ayam dara..hehik..mengenali juadah ini juga...

1 ramadhan 2009

i di sini..tak sangka perjalanan hidup i disini...betul kata mereka nothing is impossible...kita tak tahu apa yang akan terjadi suatu hari nanti...ia betul2 mengubah seluruh hidup i...hidup yang lebih baik hendaknya..walaupun hati ini pedih dan terluka...tapi di sebalik itu i pasrah dan cuba buat yang terbaik...semoga diri ini tabah..mereka tak tahu apa yang i rasa...perjalanan hidup ini betul2 tidak disangka..

1 ramadhan 2010

bersahur sorang-sorang..sedih sangat sebab sahur pertama dan berbuka sorang2 je..yang pasti i berjaya tak membeli juadah di bazar ramadhan dan i lebih suka memasak sendiri di rumah walaupun tak sedap pun i masak..haha...

1 Ramadhan 2011

Alhamdulillah..sehingga ke saat ini i masih mampu untuk beribadah kepadaNya...tahun ni i tolong mama i masak je untuk bebudak ni bersahur..mama i kan tukang masak kat kolej..so pukul 2 lagi dah bangun tolong hantar dan tolong buat apa yang patut...gembira sangat sebab dapat bersahur dan berbuka bersama mama tersayang...

 ne masa nak masak sayur...

 ne masa nak masak nasi ok...

jeng2..nasi dah masak!!


 ok dah siap potong dah sayur...

 eh terliur pulak tengok sayur ni..haha

ok...dah siap!!


Wednesday, July 27, 2011

Baik...



Salam readers, apa khabar??baik tak hari ni..sori sebab lama tak hapdet..kepada SILENT READERS tu..sihat tak..i tahu yang uols baca blog i diam-diam kan..ingat i tak boleh tahu ke..haha...tak pe.kepada DIA thanks kerana baca blog i diam2..haha...apepun i nak bagitahu pasal BAIK kali ni...entah lah dah berapa kali i fikir untuk post kat blog ni..tapi tak post2 jugak..tapi hari ni i nak post...erm..baik...dulu i ada kawan baik, sekarang pun kawan baik...tapi baik di luar je kot..untuk cari kawan yang sama2 menangis i rasa cukup susah...baik maksud i di sini kita sama2 pergi kelas, sama-sama kene marah, sama2 kantoi..hehe..apepun i cukup bertuah kerana ada kawan-kawan baik seperti itu..tapi baik je tak cukup kot..bagi i untuk cari kawan yang betul2 sejati memang susah...situasi ni pun sama jugak bila i dah berkerjaya..lagi2 pulak bila kita ni lebih sikit mula lah ada yang tak puas hati..i pun tak tahu nak cakap macam mana...i ni jenis yang suka memendam..tak suka cakap depan2..tapi mungkin sebab cara i tu i rasa dipijak je..kadang2 i fikir i sanggup je berkorban untuk diorang, tapi..diorang macam tak menghargai pun..i bukannya mintak untuk disanjung, cukup la ucapan terima kasih or what so ever kan..tapi tak pe lah mungkin diorang tak nampak tu..mungkin cara i membuatkan mereka senang nak pijak i..tapi tak bermakna i tiada perasaan..jangan lah ingat kita ni bagus sangat sehingga semua cacat cela orang je yang kita nampak.yang pasti kita mesti juga ada kelemahan jugak bukan. kita bukan selalunya di atas.i memang dah terguris perasaan ni..lepas ni i akan cuba untuk membuat hal sendiri tanpa memikirkan perasaan orang lain.selalu sangat jaga hati dan perasaan orang, tapi perasaan i ni siapa nak jaga kan..haha...apepun kepada kamu dan kamu, tolonglah jaga hati dan perasaan orang.jangan ingat kamu seorang je bagus, i pun bagus jugak la..haha..

Wednesday, July 20, 2011

Durio Zibethinus

Salam readers, sori bz sikit lately sebab banyak urusan nak dibuat..hehe...apepun i nak cerita pasal durio zibethinus..uols tau tak ape benda ni??kalau uols tak tahu uols pergi cari kamus untuk tau maknanye..haha...actually durio zibethinus adalah nama saintifik untuk buah durian....sebelum ni i tak makan durian sebab i tak tahan bau dia..tapi lately i dah boleh terima dah..so i pun makan je la..haha


Antara khasiat buah durian ialah:


  • Mengandungi asid amino dan vitamin B, C dan E dan ia tinggi kandungan anti-oksidan. 
  • Anti-oksidan membantu memperlahankan kemusnahan sel-sel kesan dari radikal bebas seperti pencemaran udara dan asap rokok. Dengan cara ini, ia mengurangkan proses penuaan membuatkan kita awet muda.so kalau makan durian boleh la kekal cantik kan...hehe 
  • Ia juga baik dimakan ketika demam.jangan la makan tak ingat dunia pulak eh korang ni..
  • Durian sedap dan berkhasiat dimakan sebaik buahnya gugur sehingga 4 hari. kalau dah seminggu tu khasiat pun dah hilang kot
  • Durian juga sesuai dimasak kuah dengan gula melaka dan daun pandan. 
  • Ia juga dijadikan tempoyak sebagai pes.
  • Akhir sekali makan lah buah-buahan tempatan kita..



p/s : kelmarin i beli durian, rm2.50 sekilo, tapi i suruh la orang tu bukak sebab nak tengok elok ke tak, pastu dia boleh campur yang tak elok..i pun hangin la kan cakap x nak buah tu, pastu dia bengang dia suruh i bukak sendiri.penghabisannya i terus je blah...jangan nak berlagak sangat oke...



Friday, July 1, 2011

Kalau Sayang tak Perlu Marah...

Salam readers, hari baru lah sempat nak update..hehe..biasa lah minggu ni agak bz ye..


so dikesempatan ini i nak cakap pasal sayang dan cinta..i ada la kenal dengan seseorang ni..baru je lagi..tapi masalahnya i rasa macam tiada apa2 antara kami...haha..boleh tak cakap macam tu??..apepun bagi i sayang tu sangat biasa, sebab i kawan parents i, i sayang adik beradik i, i sayang kawan2 i..kalau cinta tu lain kot..so kesimpulannya i sayangkan dia, tapi tak cintakan dia...ok...apepun i tak boleh lah.tak tahu sampai bila kami harus  macam ni je..kami kawan je kot..tapi dia pulak anggap bukan sekadar kawan..umur dah meningkat..kawin nye tidak...hahaha
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...