Followers

Friday, June 24, 2011

Air Dicincang Tak Akan Putus

Salam Readers, hari ni kan hari jumaat, so i nak cakap yang baik2 je..tak nak kutuk2..haha..apepun uols pernah tak bergaduh, bermasam muka dengan orang terdekat??maksud nye adik beradik ke, ibu ke ayah ke..mesti ada kan..apepun memang i tak nafikan i ni selalu je ada selisih faham, biasalah sedangkan lidah lagi tergigit, inikan pula kita adik beradik.i ingat satu je air dicincang takkan putus.i tak nak disebabkan satu benda yang remeh dah bermasam muka..susah nak jaga hati orang ni kan.erm..apepun i nak bagi tips untuk kita jaga 
hubungan dengan keluarga kita supaya lebih harmoni..
  • Jangan lah nak gedik2 nak buat masalah dalam keluarga kita.
  • Elakkan gosip2 liar..bajet artis kot..haha..maksudnya jaga lah adab masa kita kat luar. kadang2 mulut orang ni boleh sebabkan kita anak beranak, adik beradik bergaduh..
  • saling menghormati antara satu sama lain.janganlah umur adik ko 10 tahun main panggil nama je..hormat sikit...panggilah along ke, abang ke, kakak ke..
  • Kalau yang rasa2 tak boleh nak bawak bergurau pergi je surau ok..kadang2 dalam adik beradik kita ada yang tegur sikit melenting, gurau sikit sentap kan...
  • dalam sesebuah keluarga tu mesti ada yang paling disayangi oleh ibu bapa..anak emas la konon kan..so kalau kita bukan pilihan tu cuba untuk membuatkan ibubapa kita tersenyum.tak bermakna ibubapa kita tak sayang kita.
  • tak semestinya kita tak belajar tinggi2 kita tak boleh nak bahagiakan ibubapa kita ok..
  • dan last sekali ingat, kalau kita susah tak de sape nak tolong, cuba la korang mintak tolong kat jiran sebelah, haram..kalau kita mintak tolong kat adik beradik insyallah kot..
  • dan ingat kita tak semestinya sentiasa di atas, adakalanya mungkin kita akan berada di bawah juga...
  • Sayangilah dan Cintailah Sungai Keluarga kita


Tuesday, June 21, 2011

K-Pop

Salam Readers, i ni bukan la peminat sejati K-Pop...tanye je la kumpulan mana yang i tau..haha..mesti tak dapat jawab..yang i tahu cuma Super Junior je kot..pastu ade la sikit macam Big Bang, SNSD, Mblaq, ape lagi tah..penyanyi dia pun i tak kenal...


Yang i tahu kali pertama i tengok cerita korea cerita Winter Sonata, pastu My Girl dengan Full House..lepas tu i mula berminat untuk kumpul cd cerita korea ni..adalah sikit..


Lepas tu sejak i dah ade Astro beyond ni lagi la rasa macam nak tengok tv je..baru-baru ni cerita 49 Days pulak..sanggup tak tidur malam sebab sibuk download cerita tu..tapi ending dia x best sangat..penat2 menangis segala..haha..

i bukan la peminat tegar korean kot..tapi at least i tengok je yang mampu..boleh tak cakap macam tu..hehe..apepun suka tengok cerita korea..tapi bila kat malaysia ni ada artis yang buat jugak macam kumpulan K-Pop memang i tak berkenan...haha...

p/s: sekarang sedang menonton cerita 3 sisters..suka la buat i menangis..haha

Monday, June 20, 2011

Semerah Cinta...

Salam readers, tajuk...ala2 gempak je kan..haha..sebenarnye semalam i pergi ke Segamat untuk membeli kain untuk tempah buat baju raya..Tema tahun ni adalah warna merah oke...hehe..untuk pengetahuan uols, sebelum ni kami memakai baju sedondon..maksudnya bukanlah macam boria tu..tapi warna je sama, corak baju lain-lain la kan..apepun untuk info 

BIRU
KRIM
KUNING
HIJAU
PURPLE
PEACH
PINK

dan tahun ni adalah merah pulak..terus hari ni i pergi tempah ok..walaupun raya lambat lagi kan..tapi semangat nak raya tetap kuat kan..haha..apepun i akan pastikan baju raya itu seperti ....



tapi kan x de la nak letak bunga segala kan...hehe...

Friday, June 17, 2011

Bulan Rejab??


Salam Readers, apa khabar?harap semua sihat ye..hari jumaat ni i nak post pasal keistimewaan bulan rejab yang diambil dari blog PUSTAKA SEKOLAH

So selamat beramal korang...
  1. Hendaklah kamu memuliakan bulan Rejab, nescaya Allah memuliakan kamu dengan seribu kemuliaan di hari Qiamat.
  2. Kelebihan bulan Rejab dari segala bulan ialah seperti kelebihan Al-Quran keatas semua kalam (perkataan).
  3. Puasa sehari dalam bulan Rejab seumpama puasa empat puluh tahun dan diberi minum air dari syurga.
  4. Bulan Rejab Syahrullah (bulan Allah), diampunkan dosa orang-orang yang meminta ampun dan bertaubat kepada-Nya. 
  5. Puasa pada awal Rejab, pertengahannya dan pada akhirnya, seperti puasa sebulan pahalanya.
  6. Siapa bersedekah dalam bulan Rejab, seperti bersedekah seribu dinar,dituliskan kepadanya pada setiap helai bulu roma jasadnya seribu kebajikan, diangkat seribu derjat, dihapus seribu kejahatan - “Dan barang siapa berpuasa pada tgl 27 Rajab/ Isra Mi’raj akan mendapat pahala seperti 5 tahun berpuasa.”
  7. Bulan Rejab bulan Allah, bulan Sya’ban bulanku, dan bulan Ramadhan bulan umatku.
  8. Kemuliaan Rejab dengan malam Isra’ Mi’rajnya, Sya’ban dengan malam nisfunya dan Ramadhan dengan Lailatul-Qadarnya.
  9. Puasa sehari dalam bulan Rejab mendapat syurga yang tertinggi (Firdaus).Puasa dua hari dilipatgandakan pahalanya.
  10. Puasa 3 hari pada bulan Rejab, dijadikan parit yang panjang yang menghalangnya ke neraka (panjangnya setahun perjalanan).
  11. Puasa 7 hari pada bulan Rejab, ditutup daripadanya 7 pintu neraka.
  12. Puasa 16 hari pada bulan Rejab akan dapat melihat wajah Allah di dalam syurga, dan menjadi orang yang pertama menziarahi Allah dalam syurga.
Demikianlah Beberapa keistimewaan bulan rejab, semoga kita sebagai ummat Islam memanfaatkannya, dan menjadi ummat yang terpilih dari ummat-ummat lainnya, Amin....

Wednesday, June 15, 2011

Ada Bran??

Salam readers, semalam bertempat di Wisma Belia Kg Jambu lapan, Bahau telah diadakan satu seminar pengurusan haiwan ternakan dan juga penyakit zoonotik...gitu kan..ala2 berita terkini kan..haha

apa yang bestnye i adalah salah seorang penceramah jemputan gitu..sejak bekerjaya ni kali pertama i bagi talk..haha..walaupun tak la sehebat mana, alhamdulillah berjalan dengan lancar..thanks kat Puan Syahirah kerana bagi peluang untuk menyampaikan ceramah tersebut...nasib baik soalan dapat dijawab..haha...

apepun tak sempat nak ambik gambar daripada mereka..tapi yang ni je ada..

ni pepagi sebelum gerak..sempat kan..haha

ko ade?hehe

ok la tu kan...haha..lepas ni semakin berani untuk berhujah di hadapan orang ramai..bukan ape la kan masa sekolah dulu sangat suka je untuk berbahas, bercerita, syarahan, pidato segala..dah lama tinggalkan benda2 macam tu...hopefully lepas ni seminar2 macam ni boleh diadakan lagi..kali ni giliran Jelebu pulak kot..hehe...

Monday, June 13, 2011

Deko..Deko..Deko!!

Salam Readers, hye..hari i happy sangat taw, sebab bilik i akan direnovate oke..tak sabar nak tunggu siap..pastu nak deko...hehe..apepun bilik sebelum ni separuh batu separuh papan, maklum la sejak i lahir lagi memang dah macam tu..bila dah bekerjaya ni nak buat bilik tu jadi cantik...dan orang yang tolong buat tu adalah ayah i je..senang kan...hehe..apepun i google tadi..jumpala design2 bilik yang cantik...macam sangat suka dan teruja..hehe

 ni contoh je..bestnye kalau dapat bilik macam ni kan..
 yang ni pun cantik jugak..
 yang ni memang tak la kan i buat warna pink..

dan ni uols bilik i yang tengah renovate tu...
tak sabar nak tunggu siap!!


kesudahannya i pernah buat kaler pink, hijau dan terbaru kuning..i kalau boleh kali ni nak cat warna biru kot, x pun hijau ke...pastu nak letak wallpaper sikit...pastu letak perabot2 sikit kan..mesti cantik..tunggu hasilnya nanti k..papai!!


Thursday, June 9, 2011

Langkawi...

Salam Readers, dah lama i tak menghapdet..sori la..bz sikit..apepun i dan kengkawan dah pergi langkawi..lama planning taw..akhirnya dapat jugak pergi..i pergi 31 mei tempohari..sangat best la..cuma rasa macam x sempat je nak pergi banyak tempat..apepun sangat enjoy ketika itu...

Pantai Cenang..

 ni masa Island Hopping

ni tour guide kami...

tak perasan orang ambik gambar..haha

ni hotel kami...

kat underwater world

ade orang ambikkan gambar..





Dataran Lang



ni brekfes kami..



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...