Followers

Thursday, October 23, 2014

Letchumi??



Salam readers, ape khabar..sihat kan...hehe...oke berbalik kepada tajuk entri oke...i ade kenangan untuk dikongsi bersama uols...


1)Masa tu usia i 6 tahun kot...i demam dan i bersama mak dan kakak i pergi ke klinik kesihatan Bahau untuk mengambil ubat, masa tu tunggu giliran, tunggu punya tunggu nama i pon dipanggil, dengan rasa yakin i pon pergi masuk, tetapi rupenya bukan nama i dipanggil, tapi nama LETCHUMI...haha...i pon berani pulak kan nak masuk sensorang padahal baru 6 tahun kan...sangat kelaka oke...samapi sekarang kakak2 i akan ketawa bila cerita pasal tu....

2)Masa i di Universiti Putra Malaysia 2 kali i menari untuk tarian india, pertama masa Malam Seri Perdana, dan kedua masa Malam Kebudayaan dan Kesenian Putra...uols nak tau dah la menari tak pakai baju...sangat malu oke..i yang x pandai menari ne berlatih seminggu je untuk mahirkan...alhamdulillah...berjaya....sangat pengalaman sebab kan semua yang tengok tu kaum india...haha....tapi sangat best....walaupun i tak berbaju...nasib tak kene banned sebab bukak baju kan...hahaha....

ne masa rhearsal jek...teka i mane....haha



Masa ne i dengan MC majlis....



3)Ne masa dah keje, i bergaduh dengan sorang india ne, huh, padahal x de benda pon, tapi sebab dia i kene pindah ke seremban, sangat sedih...tapi x pe la...itu buat i lebih kuat kot....apepun i ingin mengucapkan selamat hari deepavali buat yang menyambutnya...

Thursday, September 11, 2014

Kau Mandul Eh??

Salam readers, rasanya dah lama tak buat..Alhamdulillah.. Selamat semuanya.. ye lah selama ni duk kerja kat opis, skill pun dah berkarat. So kita belanja gambar ek!! 



    



Wednesday, August 20, 2014

Dari kerana mata..

Hai readers, apa khabar? aku harap semorang sihat la ya. Untuk entri kali ini, aku nak story pasal mata. Kata orang dari kerana mata, turun ke hati. Eh betul ke? ahaks. 

Tak de lah, sebenarnya nak cerita pasal contact lenses. korang tahu kan aku ni rabun jauh. power tak lah tinggi mana pun, tapi serius kalau tak pakai cermin mata ataupun lense serius kabur je pandangan. so sekarang ni aku lebih suka pakai lense sebab senang dan mudah dan tak rasa macam pandangan terhad bila pakai spek tuh. baru nampak urban sikit kan. ye dulu aku memang akui yang aku ni jenis nak nampak macam mat saleh, gigih ni pergi beli lense jual kat pasar malam tu asalkan mata kau nampak bewarna warni. hahaha. hakikatnya tak cantik pun dik non. tahun lepas aku tercari-cari jugak lense yang senang dan mudah pakai, kalau pakai lebih 8 jam tak rasa sakit berair mata. ya!! aku dah jumpa sekarang iaitu Air Optik. Memperkenalkan lense yang terbaik yang pernah aku pakai. walaupun diorang tak bayar aku, aku gigih jugak nak cerita pasal kebaikan lense ni. haha.

"Air Optix Aqua adalah lensa kontak terbuat dari bahan-bahan terpilih yang dapat menghantarkan lima kali lebih banyak oksigen melalui lensanya dibandingkan lensa kontak biasa. Lensa kontak didukung teknologi unik TriComfort yang memungkinkannya mampu menghantarkan oksigen bernutrisi, menyehatkan, melembapkan, dan memberi kenyamanan sepanjang hari."


Ok, kesimpulannya lense ni sangat best lah sebab kalau kau pakai sepanjang hari pun kau rasa macam tak pakai pun, sampai ada satu hari tu aku terpakai bawak tidur sebab tak perasan pun aku pakai lense nih. sebelum ni aku ada pakai lense jenama lain, tapi tak sebest lense yang aku pakai sekarang. yang peliknya satu kotak ada 3 unit. so kau akan kena beli 2 kotak sebab nak cukupkan 6 unit kan.pandai diorang. haha. so pasni sapa-sapa yang nak cari contact lense yang boleh dipakai lama sepanjang hari, aku rekemenkan jenama ni lah, tak pun kau beli satu dulu and then try kan. pastu kau akan rasa best. ok daaaa

Tuesday, August 19, 2014

Di sini lahirnya sebuah cinta..

Salam semorang, kau memang suka selfie kan?? so apa kata kau ambik camera kau yang canggih tu, pastu kau pergi selfie sekeping ala-ala kau selalu buat setiap hari dan upload kat insta kau tu. haha. orang cakap "picture can tell a thousand words kan. so, kau pandai-pandai lah nak interprestasi kannnya. boleh? haha. aku tak pasti sama ada selfie yang aku buat nih menjadi ke tak, tapi sebab aku memang suka sangat gamabr ala-ala kartun aku nih, aku letak je pastu tambah ayat sikit, and the hantar lah dan jangan lupa hashtag #UMmerdeka57 dan #merdeka57 ya semua. ok bai.




Kenapa mesti ada rasa itu?

Salam readers, untuk entri kali ini, aku rasa ia lebih kepada hati dan perasaan. cewah.hahahaha.. tak de la apapun. aku cuma kadang-kadang terfikir, kenapa ada perasaan berbelah bagi, rasa macam nak, tapi rasa macam tak nak? ke memang setiap orang mempunyai perasaan itu?? adakah ianya normal untuk semua orang? ada tak pakar kat sini yang boleh bagitahu? okbai.

Tuesday, July 29, 2014

Warna Warni Aidilfitri

Salam readers, hari ni i nak cerita pasal kaler baju raya i setiap tahun.. seingat i lah, sejak dari dulu kami sekeluarga memang suka pakai baju sedondon katanya, ala-ala boria gitu kan..haha..memang kelaziman setiap tahun tu kami akan sibuk memilih material dan warna..bajet retis lagi kan..haha..antara kaler baju yang pernah kami cuba adalah seperti di bawah.. sila lihat di bawah ya..:)


2014
Tema : Kuning
Designer : Tempah
disebabkan tahun lepas tak melaram pun, tahun ni nanti i hupload gambar k.. 

2013
Tema : Kuning 
Designer : Beli dah siap
(tapi masa ni tak pakai pagi raya je, pastu dah bukak sebab duk umah je tengok tv)


2012
Tema : Kelabu 
Designer : Tempah kat Jakel
(Baju dia lebih kurang macam ni lah..nanti kang kalau tunjuk x suprise..hehe)
Sumber Gambar : Encik Google :)

2011
Tema : Merah Mak Ngah Komtemporari Tajuk kau tak tahan
Designer : Jimmy Palikat  ( Tailor Kegemaran i)




2010
Tema : Ungunya Cinta
Designer : Victor, Seremban
(Baju ni dapat free masa Perarakan maulidur Rasul) :) 




 2009
Tema : Hijau Lumut di Tasik Madu
Designer : Beli dah siap



2008
Tema : Hijau Pucuk Pisang Nangka
Designer : beli dah siap jugak

2007
Tema : Pink gitew!!
Designer : Beli kat Depan Tesco Melaka
Maaf gambar dah hilang :(

2006
Tema : Ais Krim
Designer : Tempah kat Brass Max
Gambar tak de 

2005
Tema : Biru
Designer : Brass Max
Gamabr takde jugak

p/s: sebenarnya kan yang gambar tak de tu dulu sebab tak de kamera..haha, so tak de la gedik sangat nak selfie bagai kan..hehe..

Monday, July 28, 2014

Salam Syawal Semorang!!

Salam readers, buat apa tu, tu tak lain tak bukan, makan ketupat dan rendang lah tu kan?? tak pun makan lemang kan?? hahaha... apepun Alhamdulillah.. akhirnya kita semua meraikan kemenangan kita selama sebulan berpuasa kan.. so sape rasa nak balas dendam sila makan dengan banyak di hari raya ini..hahaha.. apepun sebelum i meneruskan celoteh i yang panjang lebar ni, izinkan i untuk memohon ampun dan maaf kepada semua blogger yang i kenal, yang i tak kenal, sepanjang i berblogging ni.. sejak tahun 2008 kalau tak silap i.. apepun kita kosong kosong ong ong ong : ). sempena hari raya yang mulia ini i nak kongsi 5 Terbaik Raya.. apakah itu?? dah macam citer hagemaru pulak kan.. ahaks mari kita lihat di bawah ini.. :) 

 












  • Suasana Hari Raya - Elina dan Anuar Zain
  • Sesuci Lebaran - Dato' Siti Nurhaliza
  • Pulanglah - Aishah
  • Ku Pohon Restu Ayah Bonda - Mamat
  • Halaman Asmara- Awie dan Ziana Zain



ok uols..tu antara 5 yang i plaing suka..anda pula bagaimana.. kalau nak dilistkan semua je i suka..hahaha..tapi bila mintak 5 tu je la yang i boleh bagi..apepun i nak ucapkan selamat hari raya kepada uols dan bergembiralah di hari raya ini.. tapi jangan nak gembira sangat..beringat-ingatlah ya..ok bye uols...



Sunday, July 27, 2014

Cara-Cara nak mengumpat??

Salam readers, eh rasanya silap tajuk ni.. hahaha siapa kata lelaki tak pandai makan anyam ketupat?? eh i mengaku tau yang i tak pandai!! hahaha...walaupun dah cuba seratus kali...hahaha.. i pernah cuba belajar, tapi tak menjadi..tetiba tadi ternampak pulak tutorial kat youtube ajar macam mana nak anyam ketupat, i kagum gila kot..macam mana lah senang giler dia buat, tapi i tak cuba lagi lah, nak raya nanti baru nak cuba tutorial dia ni..thanks lah sebab  buat tutorial yang sangat simple dan jelas k :)











Wednesday, July 16, 2014

Eh, Batal tak puasa kita kalau kita...




Salam Readers, apa khabar semua..haaa...pejam celik pejam celik dah masuk hari ke 18 kita berpuasa kan..korang macam mana? ada yang termiss tak puasa tu?? harap2 readers di luar sana puasa penuh ya.. batal ke puasa kalau kita.... 

.
.
.
.
.
.
.
.
BERSENAM
hahaha...saje je bagi korang cergas sikit bulan puasa ni kan..hehehe...kalau tak tak ceria pulak kan..senyum sikit...apepun uols cuba lah baca soalan dan jawapan yang i ambil daripada http://kevinzahri.com

Soalan Senaman, Pemakanan Pada Bulan Ramadhan

S : Bolehkah kita bersenam ketika berpuasa?
J : Ya, boleh tetapi ia bergantung kepada bentuk senaman. 

S : Bila boleh bersenam cardio?

J : Ya, terutamanya jika ia bertujuan untuk pembakaran lemak. Senaman cardio 30-45 minit sebelum berbuka adalah sesuai kerana selepas itu, anda dapat mengembalikan tenaga selepas berbuka.

S : Bagaimana pula dengan intensiti senaman?

J Kita melakukan untuk, bukan untuk performance. Kalau anda berasa pening atau kurang selesa, sila berhenti. Senaman tanpa air yang mencukupi bukan mudah.

S : Bagaimana pula dengan latihan pemberat (weight training)?

J : Adalah tidak digalakkan sebelum berbuka.

S  : Bagaimana kalau kita melakukan weight training semasa berpuasa?

J : Kalau anda bertegas hendak melakukannya, anda harus ingat badan anda tiada tenaga untuk senaman berat yang berkualiti dan badan anda akan memecahkan otot untuk sember tenaga.

S : Apa diet yang sesuai untuk berbuka?

 J : Seelok-eloknya makanan seimbang. Makan perlahan-lahan, ia mengambil masa lebih kurang 20 minit untuk berasa kenyang.

S : Adakah kurma menggemukkan?

J : Ianya mengandungi gula, jadi elakkan pengambilan yang berlebihan dan jumlah kalori pula bergantung pada jenis dan saiz.

S : Adakah kita akan kehilangan berat badan semasa berpuasa?
J : Ya, semestinya.

S : Apakah jenis makanan yang sesuai semasa bersahur?
J : Ianya bergantung kepada keperluan dan kegemaran individu.

Sumber : Utusan Malaysia; http://kevinzahri.com


p/s: Alhamdulillah, untuk puasa kali ni, aku berjaya kurangkan sikit berat badan yang dah tembun ni.. hahaha

Tuesday, July 15, 2014

Penyambung Legasi

Salam readers, tajuk tak menahankan.. kau ingat ni drama samarinda nak sambung legasi bagai..hahaha..apepun saje je kasi tajuk gempak sikit, baru lah orang nak baca kan..hahaha...sebenarnya i nak cerita pasal kad raya, mesti lah korang pernah dapat kad raya kan, dulu masa zaman kegemilangan memang serius banyak sangat kad raya dapat daripada peminat..sekarang dah tak laku satu pun tak de..haha, tapi pagi tadi masa kat opis, ada lah abang posmen tu hantar surat..sekali banyak jugak lah kad raya yang i dapat walaupun tak berapa nak kenal rapat dengan si penghantar kad tersebut.. btw, ini lah antara kad yang i dapat tu. so tajuk entri i kali ni ala-ala nak cakap i lah penyambung legasi bagi-bagi kad raya ni sebab tak ramai kot sekarang yang nak pergi pejabat pos, tampal setem, pastu pergi pos, sekarang ni setem pun 60 sen satu surat kan, lebih baik post kat FB je pastu tag sape2 je kan..hehe.. bye uols :) gambar kat bawah ni gambar masa 2010.. tahun ni belum dapat satu kad pun.. sedihlah kita.. sob sob sob


 Antara kad yang pernah dapat :)

ni kad raya daripada MB :)

ni daripada My Sis :)

Ni pulak daripada ADUN ..paling suka kad ni :)

Thursday, July 3, 2014

Fakta Ringkas di Bulan Ramadhan

Allah telah mewajibkan umat Islam melaksanakan ibadah puasa di bulan Ramadhan semenjak bulan Sya’ban tahun 2 Hijrah berikutan turunnya ayat 183 Surah al-Baqarah, yang bermaksud: “Hai orang-orang yang beriman, diwajibkan atas kamu berpuasa sebagaimana diwajibkan ke atas orang-orang sebelum kamu agar kamu bertakwa…”.

Seterusnya Allah menegaskan dalam ayat 185 surah yang sama: “Bulan Ramadhan yang diturunkan al-Quran…”. Ayat tersebut turun tanpa sebab-sebab tertentu, tidak sebagaimana terjadi pada kebanyakan ayat-ayat ahkam (ayat yang berkenaan dengan hukum), yang turun setelah ada peristiwa-peristiwa tertentu yang terjadi pada Nabi SAW atau para sahabat.

Puasa di Bulan Ramadhan Adalah Salah Satu Rukun Islam
Sabda Rasulullah s.a.w.: “Islam didirikan atas 5 perkara, bersyahadah bahwa tiada tuhan selain Allah dan Muhammad adalah utusan-Nya, mendirikan shalat, menunaikan zakat, berpuasa di bulan Ramadhan, dan melaksanakan haji bagi yang mampu.” (Riwayat Bukhari & Muslim)

Maksud Puasa Ramadhan
Puasa dalam bahasa Arab disebut صيام Shiyâm atau صوم Shaûm yang bererti menahan dan tidak bepergian dari satu tempat ke tempat lain. Ibnu Mandzûr, pakar sejarah bahasa Arab mendefinisikan صوم Shaûm sebagai “hal meninggalkan makan, minum, menikah dan berbicara”. Perkataan رمضان berasal dari kata dasar رمض yang bererti “panas” atau “panas yang menyengat”. Ini kerana letaknya bulan Ramadhan pada musim panas yang terik. Jadi, maksud berpuasa di bulan Ramadhan ialah; menahan diri dari makan dan minum serta perkara-perkara yang membatalkan puasa pada bulan Ramadhan (bulan yang panas terik) kerana beribadah kepada Allah bermula dari terbit fajar sehingga terbenam matahari.

Bersahur Itu Berkat
Dari Amr bin ‘Ash r.a., Rasulullah s.a.w. bersabda (yang ertinya): “Pembeza antara puasa kita dengan puasa Ahlul Kitab adalah makan sahur”. (Hadis Riwayat Muslim)
Dari Abdullah bin Al-Harits dari seorang sahabat Rasulullah s.a.w. bahawa aku masuk menemui Nabi s.a.w., ketika itu beliau sedang makan sahur, beliau bersabda yang ertinya: “Sesungguhnya makan sahur adalah barakah yang Allah berikan kepada kalian, maka janganlah kalian tinggalkan”. (Hadis Riwayat Nasa’i dan Ahmad)
Dari Abu Sa’id Al-Khudri r.a, Rasulullah s.a.w bersabda, yang ertinya: “Sahur itu makanan yang barakah, janganlah kalian meninggalkannya walaupun hanya seteguk air, kerana Allah dan malaikat-Nya berselawat kepada orang-orang yang bersahur”.




Monday, June 30, 2014

Kenangan Ramadhan dulu




1 Ramadhan 2004
Semester satu UPM ....kenangan itu...baru berkenalan dengan mate...hari itu juga aku balik ke rumah sebab final exam habis awal...dari KTM Serdang menaiki tren ke Seremban..masih ingat waktu itu...

1 Ramadhan 2005
Semester tiga UPM...bersahur bersama roomate di bilik 192..masih segar diingatan macam mana nut2 kejutkan kami..tapi kami x bangun...tapi bila An kejutkan...aku terus bangun..haha..selepas tu kami digosipkan..hehik

1 Ramadhan 2006
Semester lima UPM..tahun akhir di UPM...sahur yang penuh dengan gelak tawa...merakamkan video masa bersahur..haha...pertama kali mendapat nama BGV..haha..tu belang juga...dan ramadhan ini juga aku terjatuh dari bukit sambil membawa payung bercapal dan semua melihatnya..begitu malu ni....

1 ramadhan 2007
Semester pertama UPM...hampir mencapai matlamat...bersahur sorang2...seperti biasa tahun ni...sahur pada awalnya sahaja...lepas tu tak sahur pun.. ahaks

1 Ramadhan 2008
semester tiga UPM...bersahur bersama roommate...walau makan roti je kami bahagia...ingat lagi betapa malu berbuka bersama mereka...mereka masak aku makan je..walaupun diri ini segan...tapi mereka amat baik..aku suka kan cara dia..walau tidur aku x lena sebab laptop dia tu!!sehari je berbuka sama dia..pastu berbuka di bilik orang lain...ingat lagi kuih tako..membeli juadah dengan menaiki motor MBM 2871...mula menyukai kuih Tako...nasi lemak ayam dara..hehik..mengenali juadah ini juga...

1 Ramadhan 2009

Aku di sini..tak sangka perjalanan hidup aku disini...betul kata mereka nothing is impossible...kita tak tahu apa yang akan terjadi suatu hari nanti...ia betul2 mengubah seluruh hidup aku...hidup yang lebih baik hendaknya..walaupun hati ini pedih dan terluka...tapi di sebalik itu aku pasrah dan cuba buat yang terbaik...semoga diri ini tabah..mereka tak tahu apa yang aku rasa...perjalanan hidup ini betul2 tidak disangka..

1 ramadhan 2010
Berpuasa sorang-sorang je sebab menyewa di seremban.. sob3.. malas nak pergi bazaar ramadhan, suka masak je daripada beli kat Bazaar Ramadhan yang penuh sesak dengan orang.hiks

1 Ramadhan 2011
Rasanya paling best sebab dapat bersahur dan berbuka dengan Mama. Masa ni aku kerja kat Jelebu. Aku ingat lagi masa ni aku tengah renovate bilik aku, masa ni gak aku sambung belajar. :)

1 Ramadhan 2012
Tak banyak yang berubah, masih happy sebab dapat berbuka puasa dengan Mama, sahur dengan mama. Alhamdulillah :)

1 Ramadhan 2013
Erm. nak cakap macam mana ya. kalau ikutkan hati ni sedih je sebab tak dapat berbuka dengan mama hari-hari sebab dah berpindah ke seremban. duk lah sorang2 kat situ katanya. sedih tau.. ahaks. masak je kat rumah untuk berbuka. tak kisah lah.. yang penting Final Exam aku jatuh masa bulan puasa. dugaan sangat2 kan. hahaha.. apepun Final Exam dah habis. So tunggu result je. hiks..

1 Ramadhan 20141 
1 ramadhan dapat bersahur dengan mama, dapat berbuka sekali dengan mama, bestnya.. Rasanya tahun ni sangat lain, dah ada rumah sendiri kat Seremban, leh masak untuk berbuka, bazar ramadhan pun depan umah je. tapi sedih gak sebenarnya :( sob sob sob 

Thursday, June 19, 2014

SBO : 2

Salam readers, kali ni utuk segmen blogger shopping online (SBO) aku nak review pasal produk kecantikan. sapa je tak nak cantik kan, aku ada seorang reseller ni, and aku rasa dia sangat friendly dan boleh melayan karenah korang tu walaupun ko tak jadi beli barang dia. hahaha.. servis memang terbaik. so kali ni aku nak memperkenalkan korang kat SABARIAH AURA WHITE TABITA SABARIAH AURA WHITE TABITA SABARIAH AURA WHITE TABITA

ok, nak cerita sikit dia ni jual apa, dia ni jual banyak produk kecantikan macam aura white, aura men, tabita, banyak lagilah, kalau korang rasa korang kurang cantik, korang nak try produk macam ni, korang boleh la terus pergi facebook dia dan pm sis ni k. dia sporting je dan boleh di bawak berbincang. hihi.. so kali ni nora nak bagi 3 bintang!! nora suka!! 




Wednesday, June 18, 2014

Shopping Blogger Online : 1

Salam readers, memandangkan dewasa ini terlalu banyak online shopping, aku rasa aku nak bagi review pasal online sites yang aku pernah shopping, segmen ini dibawakan untuk anda secara percuma je. hahaha.. sebab diorang tak bayar aku pon. saja gedik nak review pasal diorang. hahaha.. 

untuk segmen kali ni aku nak cerita pasal kedai repair handpohone, tapi untuk pengguna tegar apple je la, sebab sebelum ni aku pernah repair iphone kat situ, dan hasilnya amat memuaskan. 

Nama kedai tu Terminal Tech yang beralamat di :


Apa yang bestnya kat sini, korang boleh repair apa-apa yang berkaitan pasal produk apple korang, contohnya kalau skrin korang pecah ke, button home rosak ke, apa ke, yang penting harga sangat berpatutan, lagipun diorang ni sangat friendly dan akan rekemen apa yang terbaik untuk phone korang, pastu korang boleh jugak nak beli accesories phone ke kat sana, harga sangat lah best. so pada sapa-sapa yang ada masalah dengan produk apple korang, leh la pergi kedai ni k. bukan susah pun sekarang masing-masing dah ada gps kot, taip je alamat and then jumpa!! 

kalau nak senang boleh terus pergi kat Facebook diorang k..



so bintang yang aku boleh bagi untuk kali ni adalah 4 bintang!! nora suka .. nora nak bagi 4 sabun daia!! hahaha



Tuesday, June 17, 2014

Encik Mimpi

Salam readers, mood nak menulis entri tetiba datang. terus lah nak cerita pasal motosikal kesayangan.. 


Dia macam ni, aku sebenarnya nak pakai duit, so nak jual la motor aku tuh.. siap da ada buyer kot, siap dah masuk duit dalam akaun, tetiiba aku disedarkan yang jangan mudah menjual aset yang ko hader. ko dah la tak de apa-apa, pastu ko nak pergi jual motor pulak. hahaha.. so status sekarang duit tu aku tak usik lagi, motor masih ada kat aku lagi kot. cam ner?? hahaha.. so aku pikir punya pikir macam malas pulak nak jual kat buyer tu, sebabnya aku sayang motor tu, bukan seringgit dua kot. so apa pendapat korang?? buntu kot ni.. 



Monday, June 16, 2014

Perhimpunan bulanan

Salam readers.. Lama tak hapdet kot.. Nak cerita sikit pasal perhimpunan bulanan yang telah diadakan hari ni.. Tak pasal2 aku yang kene carut..benci lah macam ni..hahaha






Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...